Knakkesteinen fra Skotfoss

Previous
Next


Denne knakkesteinen fant jeg på Skotfoss i oktober 2016. Hva er en knakkestein - og hvordan vet jeg at det er det akkurat denne har vært brukt til? Jo, for noen år siden gikk jeg på «knakkekurs» hos en moderne arkeolog og flintsmed. Etterpå har jeg sparket borti to knakkesteiner på steder som jeg dermed kan konstatere  – også bedømt ut fra selve beliggenheten – har vært en steinalderboplass.

Knakkestein Skotfoss

Steinen du ser til høyre var en helt vanlig rullestein, før flintsmeden plukket den opp og tok den i bruk. Sporene er tydelige.

Knakkesteiner blir brukt på to måter. Lette, strykende slag mot flintemnet er det spor av over hele steinen. Hammerslagene har satt dypere spor på den delen som er nærmest på bildet.

Hammerslagene spalter den store flinten i emner. Disse blir til steinaldervektøy; pilespisser, kniver osv. gjennom ultrapresise små, strykende slag mot kanten av emnet. 

Der flintsmeden har hatt sitt verksted, kanskje i flere generasjoner, finner arkeologene nå digre hauger med «avslag». Det er et sikkert, og det mest vanlige, tegn på en steinalderboplass. 

Sjeldnere å finne kanskje, men i alle fall lettere å se, er smedens verktøy: Knakkesteinen. Den var like verdifull for en flintsmed, og ble passet like godt på, som en treskjærer hegner om de beste jerna sine. 

Ikke bare er formen viktig, slik at den ligger riktig i hånda. Det andre store poenget for en flintsmed er vekta. Til ulike slag hører ulik kraft, og ulik størrelse på knakkesteinene. I verktøykassa er det derfor mange forskjellige knakkesteiner. Disse har flintsmeden brukt mange år på å bli kjent med.  

P.S. Du kan klikke på bildet av steinen over til høyre. Fotografiet du da får opp kan forstørres (zoom inn) til makrobilde av detaljene i steinen. 


© Per Helge Berrefjord 2014 - 2024