Oppdatering 14. januar 2015: Nederst på siden noen ord om fotograf Roald Haraldsen i TA - som gutta over heller ikke kredierte…
Brandbu 15. november 2014:
En av disse to ringte meg en gang på 90-tallet og fortalte at det skulle skrives bok om Skiens rockehistorie. Han ville høre litt om min medvirkning i Klubb 44 og OHM. Jeg svarte med noen stikkord, de skulle jobbe videre med saken. Viktigere var det om jeg hadde noen plakater de kunne låne og bruke. Den gang hadde jeg mine foreldre i live på Bølehøgda. Der fikk de hente plakatene etter en stund.
Så hørte jeg ikke noe mer før boka kom.
Både Jørn og Dag Magne møtte jeg ca. 2010 (?), da samboer og jeg hadde stand på Platemessa i Ibsenhuset. To hyggelige karer som jeg ikke på noen måte vil såre eller ta fra at denne boka er fantastisk! Morsomt og levende levert.
Om jeg som fagmann (på dette med journalistikk, bøker, forleggeri etc. – men fremfor alt som kilde) likevel skal bemerke noe, må jeg starte med min forundring over at jeg ikke var kreditert fotoet på omslaget, heller ikke var det kreditering av fotos inne i boka – som det var overlett å finne opphavet til.
Men forbauselsen var enda større over den helt spooky gjengivelsen av samtalen vi hadde på telefon.
Dette brød jeg meg ikke så mye om. Trykt er trykt, som spist er spist. Men jeg klaget på den manglende krediteringen av omslagsfotoet. Det syntes jeg var kjipt – og fikk beklagelse og navns nevnelse på bokas nettside. Her det angjelde avsnitt, der mye av det jeg sa vel er kommet på trykk, men…
En Reidar fra Varden
I årene som har gått etter at boka kom har måten samtalen med meg ble referert på (faksimile over – side 35) skapt mye munterhet her i huset. Særlig den med «en Reidar fra Varden».
Nå som tiden er kommet for å sjekke opp disse årene, med Klubb 44 og OHM, kan jeg starte der – med min gode venn både da og siden, Reidar Jensen fra Kragerø, som den gang var journalist i Varden. Det falt meg ikke inn at rockehistorikerne ikke husket ham, eller i det minste ville sørge for å skaffe seg hans fulle navn innen boka skulle trykkes.
Før jeg fortsetter med Reidar, bare så det er helt klart: Dette skriver jeg ikke som kritikk av boka, fornøyelig som den er, «worts and all». Jeg roter i arkivene og oppdager fremfor alt hvor elendig hukommelsen er. Finner også enkelte ting som kan hentes fram igjen nå, for historiens skyld. For eksempel hva Varden skrev om sin egen journalist våren 1969.
Reidar ble utpå 1970-tallet en feiret forfatter på Gyldendal, med fire novellesamlinger innen sjangerne science fiction og fantasy.
«Frank Helgesen i Dagbladet» ble også nevnt. Men han var jo kollega i TA den gangen, hvordan skulle han ellers ha meldt sin interesse i OHM? At jeg sa Dagbladet i telefonen er sansynlig, dit kom han senere, ble værende lenge og kjent som det. Andre navn i avsnittet om OHM både stemmer, Atle Vik for eksempel, og stemmer ikke – med min hukommelse.
Oppdatering 13. desember: Sjekk dette. Der fant jeg faktisk de jeg husker best. Jeg lurer fortsatt på hvor advokat Per Danielsen befant seg hen på den tida. Her har forfatterne hatt en annen kilde enn meg.
Oppdatering 22. januar 2015: Advokat Per Danielsen er funnet. Han var knapt noe OHM-medlem, men klart assosiert – som samarbeidsvillig formann i Skien kunstforening. Takk og ære til ham!
Oppdatering 12. desember 2016: Takket være Andreas Rishovd i Kunsthall Grenland har jeg nettopp fått se NRK-reportasjen om OHM – og der er han jo! advokat Per Danielsen. Endelig husker jeg mannen på ordentlig.
Klubb 44
Har lest rockehistoriens kapitler om 60-70-tallet litt nøyere enn da boka kom. Etter å ha bladd i avisårgangene og egne fotos, ser jeg i alle fall tydelig at rockehistorikerne blander min rolle i Klubb 44 og OHM sammen. Det blir mest OHM, og helt feil på enkelte punkter, særlig rundt Klubb 44.
Forunderlig er det at forfatterne ikke oppdaget hvem som tok omslagsbildet, ja laget hele Klubb 44-«zina» de hentet det fra. Vi snakket da litt om dette også, på telefonen? Det var Klubb 44 jeg involverte meg i da jeg kom hjem fra sjøen i 1966.
Til bokas rike omtaler av de to rockebanda jeg hadde mest å gjøre med i tiden på Klubb 44; Road Runners og Pack, har jeg ikke noe å tilføye eller trekke fra. Selv med alle bildene i arkivet og de avissakene jeg fant, er dette svært vagt i humokkelsen. Var det på Voss – eller var det i Moss?
Slike til dels veldig detaljerte skildringer, med årstall og greier, står for forfatternes regning – som man pleier å si når man kanskje føler seg litt usikker på faktainnholdet. Kan de ha brukt samme intervjumetode som jeg opplevde på flere av sine kilder? Særlig dette med tidspunkt og årstall viser seg å være skummelt, når man av og til finner faka i en avsisartikkel fra da det faktisk skjedde.
OHM
Bokas karakteristikk av OHM er korrekt nok.
Det aller gledeligste ved detaljrikdommen i kapitlene både før og etter var gjensynet med Asbjørn Langeland, en nær venn og støttespiller i OHM-året 68/69.
Utsnitt fra foto i Skiens rockehistore side 52.
Dette er Asbjørn slik jeg husker ham! Husker også godt at han mekket lydgreier hjemme der han bodde hos foreldrene på Borgestad. Vi hadde OHM-kvelder både her og der, både i Porsgrunn og Skien. Lånte penger i banken til hifi-anlegg.
Asbjørn var også krumtappen for lyd&musikk i «1 min. stillhet» på Stevneplassen, i kroken der inne i mørket i hall C, på happenings og teater.
Rockehistorie-omtalene av diverse band Asbjørn var med i var gøy å lese, og nytt for meg nå. Jeg tror absolutt at bokas beskrivelse under, av Asbjørns rolle i bandet Bluto, også dekker musiseringen på Stevneplassen i juni 1969 – og i huset jeg bodde i i Skien. Jeg husker til og med båndopptakerbruken vi hadde lagt oss til - husker fordi jeg har den vi brukte, min Tandberg 6X, ennå!
14. januar 2015:
Skien Rockehistorie har også med et foto fra Klubb 44 som er kreditert «Det Nye», norsk ukeblad for tekkelig ungdom i mange, menge år. Jeg var litt i stuss om hvem som tok det bildet da jeg leste boka. Det lignet på fotos jeg selv hadde tatt, men ikke å finne i arkivet mitt. Så dukket det i dag opp, selve eksmplaret av «Det Nye»! Der oppdager jeg en fire siders reportasje fra ungdomslivet i Skien, med min tekst – og TA-fotograf Roald Haraldsens bilder.
Bare så dette også er nevnt, siden det forlengst er glemt: Roald Haraldsen var Dagbladets første fast ansatte fotograf (historisk! med et stort negativarkiv bevart i det nasjonale fotomuseum i Horten), ansatt før krigen - som 18-åring etter et fotoscoop under Menstad-slaget. Han likte seg ikke i hovedstaden og vendte hjem til Skien etter noen år. Der jobbet han så i TA som den eminente pressefotograf han var, alltid på farten etter motiver. Som mange pressefotografer også noe nevrotisk på vakt – skjedde det noe var Haraldsen der! I min tid i avisa på 60-tallet sikkert noe mindre til stede enn før, men til en slik reportasje ville nok «Det Nye» ikke nøye seg med noe annet enn Roald Haraldsen som fotograf.