Bjørn Honerød, Treschow og Siljan

Mens jeg satt der med mikrofilmapparatet (tirsdag og onsdag, 8. og 9. desember 2014) sanket jeg også et par store øyeblikk i kollega Bjørn Honerøds TA-tid. Han hadde et spesielt øye for familien Treschow. Den hadde «upper hand» i en voksen flik av TAs nedslagsfelt – nærmere bestemt  Siljan kommune. I Siljan skaffet Bjørn seg gode kilder, og noe av «det lille jeg husker» fra denne tiden er føljetongene med kraftjournalistikk da Bjørn herjet med Treschow-familien. Ikke selve innholdet – hva dette i det hele tatt kan ha handlet om! – men hvilken fest det var når sakene var i boks og dagens oppslag gikk i trykken! En mye bedre skole for meg enn Journalistskolen.

Så gikk det seg slik at på lørdag 13. desember kom budskapet om at Bjørn var funnet død i senga på morgenkvisten, død i en alder av 77. Nåværende redaktør i TA, Ove Mellingen, forteller om Bjørn i sine siste år, at –  han spøkte mange ganger i godt lag med at om han skulle skrive sine memoarer skulle de hete "Det lille jeg husker" med referanse til det forholdsvis frodige livet som journalister innimellom levde for 30-40 år siden.

Vel var livet frodig i TA på denne tiden, men hvilken journalist i verden kan dra med seg detaljene i hver eneste sak man har vært borti? Det hører med til jobben å ha et effektivt glemmeapparat. Bjørn var neppe interessert i å sveive mikrofilm heller.

At jeg satte meg til med dette nå har å gjøre med at jeg var fotograf også, og har et arkiv å ta vare på – og at en kurator i galleriverdenen vil vite mest mulig om OHM og «1. min. stillhet» på Stevneplassen.

Det er verdt å merke seg at selv i så store oppslag, i spaltelengde ikke minst!, var det fortsatt ikke vanlig å ha byline. Nå om dagen ville Bjørn hatt hele kroppen synlig på en sak som denne.


© Per Helge Berrefjord 2014 - 2020